Programma 1Vitaal en sociaal Breda
Onze ambitie
Wij zijn Breda. Bewoners, maatschappelijke organisaties, initiatieven, ondernemers, onderwijs en de gemeente werken samen. We geven vorm en inhoud aan een leefbare, creatieve, ondernemende, vitale en sociale stad, dorpen en wijken. Een gemeenschap waarin we met elkaar leven, wonen en werken. Bewoners zien naar elkaar om en doen een beroep op elkaar vanuit een positief mensbeeld. Elkaar helpen, ondersteunen en zorgen voor elkaar. Dat vindt plaats dankzij de sociale verbanden van mensen.
Dit gaat samen met het in stand houden, en waar nodig verbeteren, van de leefomgeving in de wijken en dorpen. Bredanaars geven met elkaar invulling aan wat nodig is in hun woon-, leef- en werksituatie. Mensen verbinden zich vooral in het dagelijks leven via school, werk, buurt, verenigingen, sport en cultuur. De gemeente faciliteert en ondersteunt de mensen dichtbij waar nodig. Daarmee zijn we aanvullend op de eigen mogelijkheden van bewoners. Veel vrijwilligers zetten zich in voor activiteiten, diensten en voorzieningen in wijken en dorpen. Zij staan daarmee voor een leefomgeving die sociaal, veilig en leefbaar is. De kracht van onderlinge netwerken en hulp kan intensiever worden benut en gesteund. Dit biedt ook kansen aan mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, door een bepaalde kwetsbaarheid, beperking of gedragsprobleem. Onze diensten en activiteiten in het gewone leven zijn er steeds op gericht dat er voor deze mensen geen belemmering is om mee te doen. Daar waar nodig ondersteunen wij, door samen te werken met vrijwilligersorganisaties, het bedrijfsleven, het onderwijs en andere maatschappelijke partners. Vrijwillig waar dat kan, betaald waar het moet.
De transitie van de zorg gaat nu over in de transformatie naar een meer integrale benadering, waarbij samenwerking met maatschappelijke partners en (boven) regionale afstemming een voorwaarde is. Zo regelen we samen de opgave om de zorg en ondersteuning anders en slimmer, dichtbij huis, voor en met elkaar te realiseren in Breda. Door het toepassen van nieuwe werkvormen en technieken winnen we veel aan kwaliteit, verminderen we bureaucratie en besparen we kosten. Dat kan binnen de participatie, de Wmo, beschermd wonen en de jeugdzorg zelf. In het programma ‘Breda Doet’ krijgt dat nog meer de nadruk.
Externe ontwikkelingen
De belangrijkste ontwikkelingen, die van invloed zijn op de gewenste maatschappelijke effecten, zijn:
De veranderende rol van de overheid, meer terugtreden en loslaten en meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid van de bewoners (de participatiemaatschappij).
De landelijke herziening van het zorgstelsel. Waarop wij lokaal moeten anticiperen. Hiervoor is een hervorming van het ondersteuningsaanbod noodzakelijk.
Teruglopende bedragen vanuit het Rijk voor het sociale domein.
De toenemende instroom van arbeidsmigranten en vluchtelingen.
De beperkte groei op de regionale arbeidsmarkt.
De instroom in de Participatiewet. Dit versnelt door de verkorte WW-periode en stopzetting van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW).
De invloed van de nieuwe taken die de gemeente erbij heeft gekregen na de decentralisatie van de Jeugdzorg, de Participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Beschermd Wonen.
Demografische ontwikkelingen zoals ontgroening en (dubbele) vergrijzing.
Programma 1Vitaal en sociaal Breda
Thema's
Opgroeien
Wat willen we bereiken?
Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst. Alle kinderen in Breda krijgen de kans om gezond en veilig op te groeien. Ze kunnen hun talenten ontwikkelen en deelnemen aan de samenleving. Ieder kind krijgt het onderwijs dat bij hem of haar past. Elke jongere gaat naar school of werkt. Ouders zijn hiervoor als eerste verantwoordelijk en de gemeente komt in beeld als dit niet vanzelf gaat. Indien noodzakelijk krijgt een ieder de ondersteuning die nodig is.
Wat gaan we ervoor doen?
Veranderingen in de jeugdzorg doorvoeren, samen met ouders, kinderen en professionals. Ouders en kinderen dichtbij huis met de juiste zorg ondersteunen (onder andere Wijkteams en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)). Ouders en kinderen waar nodig met specialistische zorg ondersteunen. We gaan de preventieve hulp door het CJG beter positioneren ten opzichte van andere toegangen in de zorg en ten opzichte van de zorgaanbieders.
Wijken en woonomgeving verbeteren zodat jeugd er veilig kan spelen en opgroeien. Een actieve en gezonde levensstijl voor jeugd stimuleren en zorgen dat jeugd optimaal toegang heeft tot sport en cultuur.
Met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleren we een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren. Dit doen we door meer bewegen en gezonde voeding te stimuleren in samenwerking met private partijen, maatschappelijke organisaties en zorgverleners. Hierdoor voorkomen en dringen we het overgewicht onder jongeren terug. We stimuleren dagelijks bewegen en sporten. We gebruiken het JOGG-netwerk om activiteiten op te zetten of bestaande initiatieven verder te versterken.
Wat is de uitdaging?
Opvoeden
(Door meting van aantal ouders dat beroep doet op Centrum Jeugd en Gezin)
Stijging van het percentage ouders dat zich geschikt vindt om hun kinderen op te voeden.
Opgroeien
(Het percentage jongeren dat thuis, bij hun eigen ouders, prettig en veilig opgroeit)
Zorgen dat kinderen thuis, bij hun eigen ouders, prettig en veilig kunnen opgroeien.
Gezondheid
(Het percentage jongeren dat geestelijk en lichamelijk gezond is)
Zorgen dat jongeren geestelijk en lichamelijk veilig en gezond opgroeien en zich naar vermogen ontwikkelen op school of opleiding.
JOGG
(Het percentage kinderen en jongeren met een gezonde leefstijl)
Het overgewicht onder kinderen en jongeren in de wijk Geeren daalde naar 22%.
Het overgewicht onder kinderen en jongeren in Heuvel daalde naar 12%.
In Breda daalde het aantal kinderen met overgewicht naar 8%.
In Breda beweegt 91% van de kinderen minimaal zeven uur per week.
In Breda eet 78% van de kinderen dagelijks groente en eet 87% van de kinderen dagelijks fruit.
In Breda drinken kinderen meer water in plaats van zoete dranken.
Streefcijfer voor Breda: 8% of minder overgewicht onder kinderen en jongeren.
Met de JOGG-aanpak streven we naar een afname van overgewicht onder Bredase kinderen en jongeren. JOGG brengt de vraag en aanbod op het gebied van een gezonde leefstijl voor jongeren vanuit bewoners, organisaties en bedrijven samen. We ondersteunen initiatieven die een gezonde leefstijl bij kinderen en jongeren stimuleren en proberen deze te versterken. We sluiten daarbij zo veel mogelijk aan bij de vraag vanuit de stad.
In 2016 blijven we vooral inzetten op de thema's:
- Water drinken: meer kinderen en jongeren drinken water in plaats van suikerhoudende dranken.
- Gratis bewegen: kinderen en jongeren bewegen meer gedurende een dag.
Daarnaast op korte termijn de website www.jogg-breda.nl online. Via deze website verwachten we het netwerk te vergroten en de communicatie rond de Bredase JOGG-aanpak te verbeteren, daarbij worden ook nieuwsbrieven en social media ingezet.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
2014 | Kaderstellend | Beleidskader Jeugdhulp 2014 |
2015 | Kaderstellend | Jeugdhulp 2015 (van beleid naar uitvoering). |
2015 | Bestuursakkoord Focus op vooruitgang | |
2015 | Kaderstellend | Voorjaarsnota 2015 Breda. |
2015 | Kaderstellend | Breda Doet. |
2015 | Kaderstellend | Breda Basis (kader subsidieuitvraag 2016). |
Gerelateerde producten
Risico's
Terugblikkend op het jaar 2015 komen we eind 2016 mogelijk tot de conclusie dat we structureel over voldoende middelen beschikken om goede ondersteuning en zorg te garanderen. Deze conclusie is nu echter nog te voorbarig.
De gemeente heeft voor 2015 zeer scherp ingekocht. Met de aanbieders is afgesproken dat, indien contractafspraken niet realistisch blijken te zijn, er ruimte is voor bijstelling. Dat is o.a. aan de orde bij de maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Nieuwe cliënten worden in drie verschillende categorieën ingedeeld en elke categorie kent een vast tarief per cliënt per vier weken (all-in prijs). We hebben in 2015 geconstateerd dat het tarief voor begeleiding knelt en dient te worden aangepast.
De vraag naar sommige producten is in de eerste maanden van 2015 t.o.v. 2014 sterk gedaald. Mensen hebben al in 2014 een indicatie aangevraagd omdat de toekomst onzeker was. Dit heeft mogelijk een dip veroorzaakt in het eerste kwartaal 2015. We zien dat diverse PGB-houders dit jaar (nog) geen gebruik maken van hun budget. We hebben deze PGB-houders nog niet gesproken over de redenen. De drempel om zorg aan te vragen is hoger geworden. Door aanpassingen in landelijke afspraken over eigen bijdragen is deze voor veel mensen flink omhoog gegaan. Ook betalen mensen nu vaker zelf de reiskosten en kosten voor bijvoorbeeld maaltijden.
Contractpartners worstelen nog steeds met hun facturatie. Ze hebben te maken met verschillende contracten per gemeente die vervolgens verschillende eisen stellen aan de facturatie. Eventuele vertraagde facturen moeten vervolgens nog verwerkt worden.
De afgelopen periode hebben gemeente en aanbieders zich geconcentreerd op het creëren van rust en het bieden van goede zorg (transitie). Er moet echter nog veel gebeuren om de ondersteuning en zorg eerder, meer op maat, integraler en aansluitend op de eigen kracht van mensen te organiseren. Dit vergt investeringen (van gemeente en instellingen), waarbij de kosten voor de baat uitgaan. In 2015 is een transformatie agenda opgesteld. Het is nog niet duidelijk welke kosten de realisatie van deze agenda met zich mee gaan brengen.
(onder andere thema's 'Opgroeien', 'Inkomensverwerving', 'Vrijwillige zorg waar het kan, professioneel waar het moet' en 'Opvang').
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Jeugdhulp
Product 1. Jeugdhulp
Wat gaan we er voor doen?
Veranderingen in de jeugdzorg doorvoeren, samen met ouders, kinderen en professionals.
Ouders en kinderen dichtbij huis met de juiste zorg ondersteunen, waar nodig met specialistische zorg.
- Generalistische hulpverlening door het CJG (vrij toegankelijke hulpverlening).
- Preventieve hulpverlening en niet vrij toegankelijke hulpverlening door het CJG.
Wijken en woonomgeving verbeteren zodat jeugd er veilig kan spelen en opgroeien.
Een actieve en gezonde levensstijl voor jeugd stimuleren door onder andere meer bewegen en gezond eten.
Zorgen dat jeugd optimaal toegang heeft tot sport en cultuur.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Cliënten Jeugdhulp
(Het aantal cliënten dat jeugdhulp ontvangt)
Het aantal cliënten dat niet vrij toegankelijke jeugdhulp krijgt.
In Breda ontvingen 2.065 jeugdigen niet vrij toegankelijke jeugdhulp in de eerste drie maanden van 2015. Het betreft hier alle soorten van hulpverlening. Dat wil zeggen verblijfshulp en ambulante hulp.
Transformatie Monitor Jeugd
(Uitvoeren regionale Transformatie Monitor Jeugd)
Er wordt een populatieonderzoek uitgevoerd over opgroeien en opvoeden en er vindt kwantitatief onderzoek plaats in de vorm van registratiegegevens over zorggebruik en preventie.
Maatwerkvoorzieningen Jeugdzorg
(Aantal maatwerkvoorzieningen naar aard)
2015: 310 maatwerkarrangementen (niet vrij toegankelijke zorg).
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 2.704 | 2.624 | 2.641 | 2.641 | 2.641 | 2.641 |
Baten | 318 | 168 | 168 | 168 | 168 | 168 |
Saldo | 2.386 | 2.456 | 2.473 | 2.473 | 2.473 | 2.473 |
Inkomensverwerving
Wat willen we bereiken?
Alle Bredanaars werken naar vermogen in een reguliere baan. Bredanaars met een gemeentelijke uitkering, voor wie (regulier) werken (nog) niet mogelijk is, doen mee naar vermogen. Zij werken aan hun ontwikkeling en leveren een (maatschappelijke) bijdrage aan Breda. Alle Bredanaars, met werk of een uitkering, regelen hun eigen financiën.
Wat gaan we ervoor doen?
Werk is de beste manier om in de maatschappij mee te doen en sociale uitsluiting te voorkomen. Werk maakte mensen economisch en sociaal zelfstandig en zelfredzaam. De arbeidsmarkt kent nog steeds geen (grote) groei. Desondanks is het toch gelukt om in 2014 en 2015 cliënten te plaatsen. Samen met bewoners zet de gemeente steeds meer initiatieven op in de stad, onder andere de proeftuinprojecten. De sociale partners in Breda en de regio West-Brabant zijn direct betrokken bij de plannen en de uitvoering. Lokaal en regionaal wordt participatie- en arbeidsmarktbeleid opgesteld en uitgevoerd, bijvoorbeeld het regionaal platform arbeidsmarkt en regionaal werkbedrijf. Breda heeft hier als centrumgemeente, in goede samenwerking met de gemeenten in West-Brabant, een initiërende en coördinerend rol.
Op bescheiden schaal beginnen met beschut werk.
Wat is de uitdaging?
Verbeteren positie arbeidsmarkt
Het verbeteren van de positie op de arbeidsmarkt van uitkeringsgerechtigden. Hiertoe worden trajecten en activiteiten ingezet conform het vastgestelde beleidsplan participatie 2015-2016.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
2014 | Kaderstellend | Beleidskader Participatie (Investeren in werk, Participatie door verbinding). |
2015 | Kaderstellend | Voorjaarsnota 2015 Breda. |
2015 | Kaderstellend | Breda Doet. |
2015 | Kaderstellend | Breda Basis (kader subsidieuitvraag 2016). |
Gerelateerde producten
Risico's
Het objectieve verdeelmodel voor BUIG pakt ongunstig uit voor de gemeente Breda. Het model is in ontwikkeling, er worden nog verbeteringen aangebracht en in het voorjaar van 2016 is er een tussentijds evaluatiemoment. Dit is ook de reden dat de eigen risicodrempel van het tijdelijk vangnet voor zowel 2015 als 2016 wordt verlaagd. De gemeente Breda loopt, net als elke andere gemeente, voor 2015 en 2016 een maximaal risico van 7,5%, dit komt neer op een bedrag van ongeveer € 4,5 miljoen. Is het tekort groter dan € 4,5 miljoen dan springt de Rijksoverheid bij. Naast deze budgettaire risico’s ligt er ook nog risico op nieuwe instroom.
Voor een toelichting op de verdere risico`s bij het thema inkomensverwerving wordt verwezen naar het thema opgroeien.
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Wet BUIG
Product 1. Wet BUIG
Wat gaan we er voor doen?
Maximaal inzetten op werk, meer uitstroom dan instroom in uitkeringen en binnen de grenzen blijven van het budget voor de uitkeringen (BUIG= Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten).
Mensen uit de doelgroep ondersteunen.
Begeleiden van werkzoekenden die kunnen werken (inclusief mensen met een beperking) en uitzicht hebben op betaald werk, al dan niet beschut.
Prioriteit voor mensen met een uitkering boven niet-uitkeringsontvangers.
Investeren in dienstverlening aan jongeren onder de 27 jaar met én zonder uitkering.
Investeren in de aanpak van (kwetsbare) jongeren.
Investeren in projecten voor motivatie en gedragsverandering bij niet-gemotiveerden.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Bredanaars met een uitkering
(Het aantal Bredanaars met een uitkering)
De monitor om het aantal Bredanaars met een uitkering te volgen.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 68.718 | 60.491 | 59.215 | 59.215 | 60.405 | 61.295 |
Baten | 67.805 | 59.923 | 59.946 | 59.946 | 59.946 | 59.946 |
Saldo | 914 | 568 | -732 | -732 | 458 | 1.348 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 2. Sociale werkvoorziening
Product 2. Sociale werkvoorziening
Wat gaan we er voor doen?
Cliënten begeleiden, ondersteunen, bemiddelen en plaatsen op reguliere en gesubsidieerde werkplekken.
Bemiddelen bij externe en interne werkstages.
Cliënten plaatsen bij reguliere werkgevers in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening.
Zorgen voor interne werkplekken in de Wet Sociale Werkvoorziening voor wie dat nodig is.
Zorgen voor verantwoorde begeleiding en organisatie.
Voorlichting, ondersteuning, bemiddeling en plaatsing voor de invulling van baanafspraken (Quotumwet).
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Trajecten WSW
(Het aantal door het Rijk toegewezen trajecten)
Het aantal toegewezen trajecten, waarvan 40% (groeps)-detacheringen en begeleide werkplekken, 32% in de diensten- en retailsector en 28% in de productie en logistiek.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Trajecten WSW | 1.196 |
Werkstages
(Het aantal interne- en externe werkstages)
Het aantal in- en externe werkstages voor cliënten van de Participatiewet en leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Werkstages | 400 |
Arbeidsbemiddeling en plaatsing
(Het aantal cliënten voor arbeidsbemiddeling en plaatsing)
Rechtmatigheidsbewaking, arbeidsondersteuning en bemiddeling naar regulier werk of werk met loonkostensubsidie voor gemiddeld circa 4.400 cliënten.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Arbeidsbemiddeling en plaatsing | 4.400 |
Begeleide zoekperiode cliënten
(Het aantal cliënten dat begeleid wordt)
Begeleiding naar regulier werk of werk met loonkostensubsidie voor gemiddeld circa 1.900 cliënten.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Begeleide zoekperiode cliënten | 1.900 |
E-support aan cliënten
(Het aantal cliënten dat door E-support ondersteund wordt)
E-support voor gemiddeld circa 1.200 cliënten.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
E-support aan cliënten | 1.200 |
4x4-diagnose
(Aantal cliënten met 4x4-diagnose)
4x4-diagnose voor gemiddeld circa 300 cliënten.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
4x4-diagnose | 300 |
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 45.344 | 41.905 | 40.557 | 40.557 | 40.557 | 40.557 |
Baten | 44.777 | 13.642 | 7.524 | 9.596 | 12.691 | 14.028 |
Saldo | 567 | 28.263 | 33.033 | 30.961 | 27.866 | 26.529 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 3. Re-integratie publieke taken
Product 3. Re-integratie publieke taken
Wat gaan we er voor doen?
Publieke taken uitvoeren: opstellen plan van aanpak, ondersteuning re-integratie, administratieve registratie, in- en externe leerwerkstages en activeringsplekken, vacatureverwerving, jobcarving, arbeidsbemiddeling en monitoren voortgang re-integratie.
Samen met het (speciaal) onderwijs en zorginstellingen zorgen voor werk-dagbesteding voor AWBZ-cliënten.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Mate van arbeidsparticipatie
(Mate van arbeidsparticipatie voor mensen met een uitkering of gesubsidieerde baan in de Participatiewet of Wet Sociale Werkvoorziening)
Cliënten begeleiden, ondersteunen, bemiddelen en plaatsen op reguliere en gesubsidieerde werkplekken.
Bemiddelen bij in- en externe werkstages.
Medewerkers plaatsen bij reguliere werkgevers in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening.
Zorgen voor interne werkplekken in de Wet Sociale Werkvoorziening voor wie dat nodig is.
Maatwerkvoorzieningen 2015: 1.918 arbeidsbemiddeling, 2.761 zorg en activering en 1.288 (oude) SW.
Arbeidsmatige dagbestedingsplaatsen
(Het aantal arbeidsmatige dagbestedingsplaatsen)
Het aantal arbeidsmatige dagbestedingsplaatsen voor gemeentelijke Wajong en Wmo trajecten.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Arbeidsmatige dagbestedingsplaatsen | 100 |
Sociale activerings- en werkgewenningplekken
(Het aantal sociale activerings- en werkgewenning plekken)
Handhaven van aantal sociale activerings- en werkgewenning plekken.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Sociale activerings- en werkgewenningplekken | 500 |
Stageplekken leerlingen praktijk- en speciaal onderwijs
(Het aantal stageplekken voor leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs)
Uitbouwen aantal stageplekken voor leerlingen praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Stageplekken leerlingen praktijk- en speciaal onderwijs | 50 |
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 9.367 | 9.077 | 8.672 | 8.672 | 8.672 | 8.672 |
Baten | 169 | 403 | 8.022 | 8.022 | 8.022 | 8.022 |
Saldo | 9.198 | 8.675 | 650 | 650 | 650 | 650 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 4. Participatie
Product 4. Participatie
Wat gaan we er voor doen?
Rechtmatigheids-, re-integratie- en doelmatigheidstaken uitvoeren voor cliënten.
Beoordelen en toekennen van aanvragen (onder andere levensonderhoud WWB, loonwaardebepaling, doelgroepenregister en Bijzondere Bijstand).
Terugdringen van het (financieel) beroep op uitkeringen in de Participatiewet.
Samenwerken met Stichting Werk aan de Wijk en andere maatschappelijke organisaties aan werk en sociale activering.
Inzetten van sociale activeringsprojecten en –trajecten en werkgewenningsplekken voor activeringskandidaten.
Gebruik van de Alfacheque stimuleren.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Garantiebanen
(Aantal garantiebanen in de regio en bij de overheid)
Uiterlijk in 2016 zijn er in de regio 715 echte garantiebanen waarvan 145 bij de overheid.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Garantiebanen | 715 |
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 2.405 | 1.572 | 1.376 | 1.376 | 1.376 | 1.380 |
Baten | 82 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 2.323 | 1.572 | 1.376 | 1.376 | 1.376 | 1.380 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 5. Re-integratie
Product 5. Re-integratie
Wat gaan we er voor doen?
Uitvoeren van re-integratietaken voor cliënten, zoals:
Opstellen plan van aanpak;
Ondersteuning re-integratie;
Administratieve registratie;
Invullen leer-werktrajecten;
Vacatureverwerving;
Jobcarving;
Loonwaardebepaling;
Arbeidsbemiddeling;
Monitoren van de voortgang van de re-integratie.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Re-integratietrajecten
(Uitgevoerde re-integratietrajecten voor cliënten)
Het aantal uitgevoerde re-integratietrajecten c.q. de uitgevoerde re-integratietaken voor cliënten.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 3.320 | 2.890 | 2.908 | 2.644 | 3.003 | 3.313 |
Baten | 7.086 | 69 | 69 | 69 | 69 | 69 |
Saldo | -3.765 | 2.821 | 2.839 | 2.575 | 2.934 | 3.244 |
Vrijwillige zorg waar het kan, professioneel waar het moet
Wat willen we bereiken?
Bredanaars zijn betrokken bij elkaar om voor iedereen een goede leefomgeving en sociaal netwerk te vormen. Bewoners doen mee op economisch en sociaal gebied waar het kan en krijgen ondersteuning als dit nodig is. Vrijwilligers zorgen voor die ondersteuning waar dat kan en we organiseren betaalde inzet waar het moet. Voor jezelf en elkaar zorgen is de gewoonste zaak in Breda. Wij zijn er voor elkaar en met elkaar. Het motto is "vrijwillige zorg waar het kan, professioneel waar nodig!".
Wat gaan we ervoor doen?
Het leveren van goede ondersteuning dichtbij huis en snel de juiste zorg.
We verzorgen maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke zorg, woon-, rolstoel-, vervoers- en sportvoorzieningen. Daarnaast verzorgen we individuele en groepsbegeleiding, kortdurende verblijven en persoonlijke verzorging gericht op begeleiden.
We richten het vrijwilligersbeleid op een eigentijdse manier in, stimuleren vrijwillige inzet en zorgen voor een goede match tussen vraag en aanbod.
We zetten in op zorg en innovatie samen met onze partners in Breda en de regio.
Met het onderwijs wordt geprobeerd zoveel mogelijk aansluiting te zoeken.
Hierbij worden vrijwilligers en mantelzorgers intensief betrokken bij de zorg.
We gaan de regio inrichten als Europese proeftuin voor zorg en vernieuwing, samen met Roosendaal en Bergen op Zoom.
Een regionale gezamenlijke inzet creëren in West-Brabant in het Interreg project Cross Care.
Mensen wonen langer zelfstandig (met ondersteuning in buurt en wijk).
Zorg voor elkaar Breda opereert zelfstandig, zodat elke Bredanaar die dat nodig heeft kan rekenen op passende ondersteuning.
Wat is de uitdaging?
Geboden zorg
(Goede ondersteuning en zorg dekt de vraag)
Voldoende en tijdig beschikbare capaciteit om de juiste zorg en ondersteuning te leveren aan wie dat nodig heeft.
Maatschappelijke deelname bewoners
(Meer Bredanaars doen mee aan vrijwillige inzet, verenigingswerk en mantelzorg)
Een goede match tussen vraag en aanbod en eigentijds inrichten van het vrijwilligersbeleid zorgen voor meer vrijwilligers bij verenigingswerk en mantelzorg.
Bereik kwetsbare Bredanaars
(Kwetsbare Bredanaars (inclusief 55+ers) en maatschappelijke organisaties vinden elkaar )
Kwetsbare Bredanaars zijn in beeld bij de maatschappelijke organisaties. Zorg en ondersteuning sluiten aan op de behoefte, inclusief door ontwikkelen van Zorg voor elkaar Breda.
Zelfstandig wonen
(Mensen wonen langer zelfstandig en zijn maatschappelijk actief)
Maatwerkvoorzieningen zorgen dat mensen langer zelfstandig wonen (met ondersteuning in buurt en wijk) en maatschappelijk actief zijn.
Beschikbare vrijwillige inzet
(Een goede match tussen vraag en aanbod van vrijwilligers)
Eigentijds beleid maakt het aantrekkelijk om vrijwilliger te zijn en zorgt voor een goede match tussen vraag en aanbod.
Contactmomenten
(Aantal contactmomenten voor informatie of hulp)
In de bestuursrapportage die twee maal per jaar door het college aangeboden wordt aan de gemeenteraad is de sociaal domein monitor opgenomen. Onder andere cijfers over contactmomenten staan daarin vermeld.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
2014 | Kaderstellend | Wmo Beleidskader (Goede zorg doen we samen). |
2015 | Kaderstellend | Voorjaarsnota 2015 Breda. |
2015 | Kaderstellend | Breda Basis (kader subsidieuitvraag 2016). |
Gerelateerde producten
- Maatwerk Wmo
- Maatwerk dienstverlening volwassenen
- Maatwerk dienstverlening jongeren
- Opvang en Ondersteuning Volwassenen
- Volksgezondheid
Risico's
Voor een toelichting op de risico`s wordt verwezen naar het thema opgroeien.
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Maatwerk Wmo
Product 1. Maatwerk Wmo
Wat gaan we er voor doen?
Client-ondersteuning en -begeleiding.
Maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke zorg, woon-, rolstoel-, vervoers- en sportvoorzieningen.
Specialistische zorg voor cliënten met een zintuigelijke beperking.
De PGB regeling voor de Wmo uitvoeren.
Inloop bij de GGZ en ondersteuning via de wijkteams.
Transformatie binnen de Wmo en de innovatie van de zorg.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Monitor Sociaal Domein
(Uitvoeren Monitor Sociaal Domein)
Uitvoeren van de landelijk ontwikkelde monitor sociaal domein. Deze (beperkte) monitor is in 2015 voor het eerst uitgevoerd en biedt de mogelijkheid voor verdere doorontwikkeling in 2016 om informatie te verzamelen over de beleidsdoelen.
Klanttevredenheid
(Uitvoeren klanttevredenheidsonderzoek)
Uitvoeren van een breed opgezet klanttevredenheidsonderzoek, uitgevoerd door Avans en de GGD.
Herindicaties PGB
(Uitvoeren herindicaties PGB)
Tijdige uitvoering herindicaties PGB's.
Maatwerkvoorzieningen Wmo
(Aantal maatwerkvoorzieningen naar aard)
2015: 4.492 HV voorzieningen, 1.949 begeleiding en 7.012 overig.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 21.500 | 46.330 | 42.287 | 41.639 | 40.735 | 40.468 |
Baten | 4.792 | 4.950 | 4.910 | 4.910 | 4.910 | 4.910 |
Saldo | 16.708 | 41.380 | 37.377 | 36.729 | 35.825 | 35.558 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 2. Maatwerk dienstverlening volwassenen
Product 2. Maatwerk dienstverlening volwassenen
Wat gaan we er voor doen?
Huishoudelijke ondersteuning aan cliënten.
Nazorg aan volwassen gedetineerden.
Informele zorg, maatschappelijk werk en GGZ Preventie.
Ouderen en volwassen gehandicapten ondersteunen.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Maatwerkvoorzieningen
(Aantal maatwerkvoorzieningen naar aard)
Het aantal uitgevoerde maatwerkvoorzieningen naar aard en omvang voor volwassen.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 5.481 | 5.459 | 5.403 | 5.436 | 5.436 | 5.432 |
Baten | 182 | 145 | 145 | 145 | 145 | 145 |
Saldo | 5.300 | 5.313 | 5.258 | 5.291 | 5.291 | 5.287 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 3. Maatwerk dienstverlening jongeren
Product 3. Maatwerk dienstverlening jongeren
Wat gaan we er voor doen?
Generalistische en ambulante speciale zorg.
Pleegzorg, verblijfszorg en crisishulp.
Plaatsingscoördinatie Jeugdzorg Plus.
Toegang tot zorg (lokaal en spoedeisend).
Veilig Thuis (voormalig AMK) voor ondersteuning van cliënten.
Uitvoeren regeling PGB Jeugdzorg.
Jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Transformatie Monitor Jeugd
(Uitvoeren regionale Transformatie Monitor Jeugd)
Er wordt een populatieonderzoek uitgevoerd over opgroeien en opvoeden en er vindt kwantitatief onderzoek plaats in de vorm van registratiegegevens over zorggebruik en preventie.
Herindicaties PGB
(Uitvoeren herindicaties PGB)
Tijdige uitvoering herindicaties PGB's.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 0 | 63.959 | 63.911 | 63.671 | 38.972 | 39.100 |
Baten | 0 | 25.128 | 25.128 | 25.128 | 0 | 0 |
Saldo | 0 | 38.831 | 38.782 | 38.542 | 38.972 | 39.100 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 4. Opvang en Ondersteuning Volwassenen
Product 4. Opvang en Ondersteuning Volwassenen
Wat gaan we er voor doen?
Ambulante begeleiding en GGZ Opvang.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Herindicaties PGB
(Uitvoeren herindicaties PGB)
Tijdige uitvoering herindicaties PGB's.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 5.481 | 5.459 | 5.403 | 5.436 | 5.436 | 5.432 |
Baten | 182 | 145 | 145 | 145 | 145 | 145 |
Saldo | 5.300 | 5.313 | 5.258 | 5.291 | 5.291 | 5.287 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 5. Volksgezondheid
Product 5. Volksgezondheid
Wat gaan we er voor doen?
Lokaal gezondheidsbeleid, de regeling GROGZ, de GGD en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) uitvoeren.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Regelingen
(Uitvoering regelingen)
Voortgang van de uitvoering van regelingen zoals onder andere het lokale gezondheidsbeleid en de regeling GROGZ.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 3.714 | 3.593 | 3.619 | 3.619 | 3.464 | 3.464 |
Baten | 305 | 196 | 196 | 196 | 196 | 196 |
Saldo | 3.409 | 3.397 | 3.423 | 3.423 | 3.268 | 3.268 |
Bestrijding armoede
Wat willen we bereiken?
Bredanaars hebben minstens een (financiële) basis om mee te doen en actief te zijn. Maatwerk is het uitgangspunt, want niet iedereen is hetzelfde. We helpen mensen om het maximale uit zichzelf te halen en ondersteunen waar dat nodig is. Zo krijgen zij uiteindelijk zelf weer grip op hun leven.
Wat gaan we ervoor doen?
We voeren het beleid van "Bredase Plus" uit. We bieden perspectief aan kwetsbare burgers en we voorkomen van afglijden in schulden. Creëren inzicht in nieuwe doelgroepen, zoals werkende armen en ondernemers. Er is ruimte voor burgerparticipatie. We ondersteunen en faciliteren initiatieven van burgers. Daarnaast gaan we op zoek naar verjonging en vernieuwing van het netwerk rondom kwetsbare burgers. We werken dichter bij de burger in de wijk met oog voor samenwerking. We mikken op deelname van kinderen en jongeren en voorkomen van achterstand.
Wat is de uitdaging?
Perspectief voor Bredanaars
(Het aantal Bredanaars met perspectief stijgt)
Het aandeel huishoudens met een laag inkomen is in Breda in 2016 niet hoger dan in 2013.
In 2015:
4.397 deelnemers Gemeente Extra Pakket (€ 527.640).
1.983 deelnemers Gemeente Extra Uitgebreid Pakket (€ 713.880).
Armoede onder kinderen
(Minder Bredase kinderen groeien op in armoede)
Het aantal kinderen in een armoedesituatie is niet hoger dan in 2013.
In 2015:
3.580 kinderen (BredaPas € 217.775, Jeugdsportfonds € 277.000, Jeugdcultuurfonds € 34.700).
Beroep op noodfondsen
(Minder Bredanaars doen een beroep op de noodfondsen)
Het beroep op particuliere initiatieven voor noodgevallen is niet hoger dan in 2013.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
2014 | Kaderstellend | De Bredase plus + (op armoede- en schuldenbeleid in 2014 en 2015). |
2015 | Kaderstellend | Voorjaarsnota 2015 Breda. |
Gerelateerde producten
Risico's
Voor een toelichting op de risico`s wordt verwezen naar het thema opgroeien.
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Bijzondere bijstand
Product 1. Bijzondere bijstand
Wat gaan we er voor doen?
Zelfredzaamheid van burgers bevorderen (geldzaken: laagdrempelig, toegankelijk, in de wijk, dichtbij).
Wie gezond is kan meedoen. Daarom bieden we een uitgebreid verzekeringspakket aan, ook aan mensen met een chronische ziekte of handicap.
Ondersteunen van mensen door onder andere het Sterk Netwerk, initiatieven uit de stad, dorpen en wijken (onder andere de voedsel- en kledingbank) en vrijwilligers.
Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen laten meedoen door bijvoorbeeld het Jeugdsport- en cultuurfonds.
Goede on- en offline bereikbaarheid.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Regelingen
(Uitvoering regelingen)
Voortgang van de uitvoering van de regelingen op het gebied van Bijzondere bijstand.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 4.890 | 4.414 | 4.088 | 4.088 | 4.088 | 4.088 |
Baten | 955 | 575 | 575 | 575 | 575 | 575 |
Saldo | 3.935 | 3.839 | 3.513 | 3.513 | 3.513 | 3.513 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 2. BredaPas
Product 2. BredaPas
Wat gaan we er voor doen?
De BredaPas ondersteunt mensen met een laag inkomen (tot 110% van de bijstandsnorm).
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Pashouders
(Aantal verstrekte BredaPassen)
Het aantal Bredanaars met een laag inkomen die ondersteund worden met de BredaPas.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 220 | 249 | 249 | 249 | 249 | 249 |
Baten | 48 | 32 | 32 | 32 | 32 | 32 |
Saldo | 173 | 218 | 218 | 218 | 218 | 218 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 3. Schuldhulpverlening
Product 3. Schuldhulpverlening
Wat gaan we er voor doen?
De schuldregeling Breda (subsidie) ondersteunt financieel kwetsbare mensen.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Beroep op schuldhulpverlening
(Minder mensen doen een beroep op de noodfondsen)
Het aantal langdurige schuldhulpverleningstrajecten en Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) traject is niet hoger dan in 2013.
Beroep op noodfondsen
(Minder mensen doen een beroep op de noodfondsen)
Het beroep op particuliere initiatieven voor noodgevallen is niet hoger dan in 2013.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 81 | 482 | 82 | 82 | 82 | 82 |
Baten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 81 | 482 | 82 | 82 | 82 | 82 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 4. Kredietbank West-Brabant
Product 4. Kredietbank West-Brabant
Wat gaan we er voor doen?
Kwetsbare mensen ondersteunen met budgetbeheer, persoonlijke leningen, schuld- en sociale regelingen.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Ondersteuning
(Beroep op ondersteuning van burgers)
Het aantal keren dat beroep op de Kredietbank gedaan wordt door burgers die ondersteuning behoeven.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 4.920 | 5.319 | 5.298 | 5.298 | 5.298 | 5.298 |
Baten | 2.412 | 1.991 | 2.196 | 2.196 | 2.196 | 2.196 |
Saldo | 2.508 | 3.328 | 3.102 | 3.102 | 3.102 | 3.102 |
Leefbaarheid in wijken en dorpen
Wat willen we bereiken?
We gaan uit van de schaal van de buurt. Mensen voelen zich thuis in hun wijk en dorp. Ze doen mee aan een leefbare omgeving omdat ze zich daarvoor verantwoordelijk voelen. Daardoor stijgt de tevredenheid over hun wijk of dorp. Als het nodig is zijn wij aanspreekpunt en ondersteunen we daarbij. Wijkcentra spelen daarbij een belangrijke rol.
Wat gaan we ervoor doen?
Werken aan de verdere ontwikkeling van wijken en dorpen waarbij wensen, ideeën en het gemeentelijk beleid bij elkaar worden gebracht. Bewoners staan centraal bij de uitvoering en er is ruimte voor experimenten op sociaal economisch gebied. Er komt een platform waar wijken, bewoners en nieuwe samenwerkingsverbanden in de stad, dorpen en wijken van elkaar kunnen leren. Wijkcentra spelen een belangrijke rol en blijven zo veel mogelijk open.
Wat is de uitdaging?
Verantwoordelijkheid in de wijk
(Bredanaars voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt)
Bredanaars meer dan in voorgaande jaren betrekken bij ontwikkelingen en de aanpak in wijk en buurt zorgt voor een groter gevoel van verantwoordelijkheid.
Schone nette buurt
(Bredanaars dragen bij aan een schone en nette buurt)
Bredanaars doen, meer dan in voorgaande jaren, mee aan Opgeruimd Breda en dragen zo bij aan een schone en nette buurt.
Tevreden over leefbaarheid
(Bredanaars zijn meer tevreden over de leefbaarheid in hun buurt)
Bredanaars zijn betrokken bij de uitvoering van nieuwe projecten en het handhaven van bestaande faciliteiten. Zo groeit de tevredenheid meer dan in voorgaande jaren.
Sociale en economische participatie
(Ontplooide initiatieven op het gebied van werk en participatie in met name impulswijken)
Door Bredanaars ruimte te bieden bij de uitvoering van nieuwe projecten en door het handhaven van bestaande faciliteiten groeit de participatie in de buurt c.q. de wijk. Met name gericht op de impulswijken: Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Biesdonk, Wisselaar, Heuvel en Muizenberg / Kesteren.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
2012 | Kaderstellend | Welkom in mijn wijk (Wijkgericht werken september 2012). |
2015 | Kaderstellend | Voorjaarsnota 2015 Breda. |
Gerelateerde producten
Risico's
Voor een toelichting op de risico`s wordt verwezen naar het thema opgroeien.
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Wijkontwikkeling
Product 1. Wijkontwikkeling
Wat gaan we er voor doen?
Herontwikkelen van de Driesprong (aanleggen openbare ruimte).
Pilot ID Lab en studentenwerkplaats3D met Avans.
Herinrichten van de openbare ruimte in Linie/Doornbos (groenstempels in de openbare ruimte van Liniekwartier-Noord).
Uitvoeren van het Masterplan Hoge Vucht; verbeteren toegankelijkheid van Park Hoge Vught en de aanleg van park Geeren Zuid.
Aanpakken van de pleinen in Tuinzigt.
Activeringsprogramma IngenHouszplein en Haagweg (ondersteuning van activiteiten en initiatieven die samen met de bewonersgroep Behaaglijk Haagdijk worden georganiseerd en uitgevoerd).
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Realisatie projecten
(Realisatie van de projecten van Wijkontwikkeling )
Voortgang van de realisatie van de projecten van Wijkontwikkeling in de periode 2016 - 2018.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 3.736 | 8.451 | 5.874 | 485 | 482 | 479 |
Baten | 1.743 | 4.009 | 1.800 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 1.993 | 4.441 | 4.074 | 485 | 482 | 479 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 2. Wijkgericht werken
Product 2. Wijkgericht werken
Wat gaan we er voor doen?
Wijkcentra spelen een belangrijke rol en blijven zo veel mogelijk open.
Voorzieningen in de meest kwetsbare wijken worden zoveel mogelijk open gehouden.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Verantwoordelijkheid leefomgeving
(Meer verantwoordelijkheid voor de leefomgeving)
Meer Bredanaars dan voorheen voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt.
Bijdragen aan de buurt
(Bijdrage van bewoners aan de buurt)
Meer bewoners dan voorheen dragen bij aan een schone en nette buurt.
Tevredenheid over de buurt
(Stijging van de tevredenheid over de buurt)
Bewoners zijn meer tevreden dan voorheen over de leefbaarheid in de eigen buurt.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 1.230 | 1.541 | 1.921 | 1.756 | 1.649 | 1.649 |
Baten | 126 | 188 | 188 | 188 | 188 | 188 |
Saldo | 1.104 | 1.353 | 1.733 | 1.568 | 1.461 | 1.461 |
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 3. Sociale infrastructuur
Product 3. Sociale infrastructuur
Wat gaan we er voor doen?
Sociale infrastructuur:
Verder ontwikkelen van een eigen aanpak voor wijken en dorpen.
Samenbrengen van de wensen en ideeën uit wijken en dorpen en uit het gemeentelijke beleid, om tot mooie resultaten te komen.
Wijkimpuls:
Mensen staan centraal bij de uitvoering van vernieuwende projecten.
Er is ruimte voor sociaal economische experimenten.
Er komt een platform waar wijken, bewoners en nieuwe samenwerkingsverbanden van elkaar kunnen leren.
We investeren in het IDLab Breda en de praktijklabs van studenten in de wijk.
Samen met onderwijspartners, ondernemers en inwoners verkennen we de toekomst van Breda.
Samen met de Bredase kennisinstellingen werken we aan vernieuwing in de wijk.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Wijkimpuls
(Voortgang uitvoering Wijkimpuls)
De voortgang van de uitvoering van de activiteiten en projecten zoals opgenomen in de Beleidskader Wijkimpuls 2015 - 2018.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 397 | 2.146 | 1.458 | 1.458 | 1.458 | 458 |
Baten | 0 | 225 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 397 | 1.921 | 1.458 | 1.458 | 1.458 | 458 |
Opvang
Wat willen we bereiken?
Breda en daarmee de regio West-Brabant geeft thuis voor diverse doelgroepen. De aanpak per doelgroep is verschillend. We zorgen voor voldoende opvang en ondersteuning voor mensen die door diverse problemen dakloos worden. We zorgen dat mensen die dat nodig hebben beschermd en veilig kunnen wonen.
Ook het begeleiden van de deze mensen hoort hierbij. We zorgen dat uitgeprocedeerde asielzoekers en andere mensen die zonder verblijfsrecht in Breda zijn, gebruik kunnen maken van een geschikte voorziening. We bevorderen de begeleiding van deze mensen naar een terugkeer naar hun land van herkomst.
Wat gaan we ervoor doen?
We zorgen dat mensen die dat nodig hebben beschermd en veilig kunnen wonen. We bieden vluchtelingen en asielzoekers een geschikte bed-bad-brood-voorziening. Daarnaast bieden we bemoeizorg voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet willen terugkeren naar hun land van herkomst. We ondersteunen de terugkeer naar het land van herkomst voor (dreigend) dak- en thuislozen uit Midden- en Oost-Europa.
Hiertoe voeren we het Stedelijk Kompas uit:
Bieden van passende ondersteuning en zorg via het Loket Centraal Onthaal en Housing First (streven hiervoor is 30 plaatsen);
Opstellen van een herstelplan voor alle dak- en thuislozen;
Terugbrengen van de sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen;
Uitvoeren van de nieuwe regionale afspraken met gemeenten en partners;
Invoeren van de eigen bijdrageregeling voor Breda.
We geven uitvoering aan de regelingen voor Vrouwenopvang en Huiselijk geweld:
Verzorgen van training en afstemming met professionals op het gebied van (Vroeg-)Signalering en Signs of Safety;
Doorontwikkelen van Veilig Thuis en de vrouwenopvang;
Ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers;
Doorontwikkelen van de samenwerking met de 18 gemeenten in de regio (Monitor Veilig Thuis).
We bieden beschermd wonen voor een ieder die dat nodig heeft:
Continueren van de zorg voor bestaande cliënten;
Toegankelijk maken van de zorg voor nieuwe cliënten;
Afsluiten van maatwerkcontracten voor de zorg en ondersteuning van cliënten in 2016 en verder;
Regeling PGB Beschermd Wonen uitvoeren.
Wat is de uitdaging?
Opvang huiselijk geweld
(Er is in Breda (en de regio) voldoende capaciteit voor opvang en ondersteuning van slachtoffers van huiselijk geweld)
De organisaties die samenwerken aan de aanpak van huiselijk geweld zorgen voor een sluitende keten van opvang en ondersteuning. Vanaf 2016 zijn er minder opvangplaatsen voor vrouwen (met hun eventuele kinderen).
De ambulante ondersteuning en reguliere hulpverlening aan slachtoffers en plegers van huiselijk geweld die door partijen geboden wordt, is zodanig op elkaar afgestemd dat slachtoffers van huiselijk geweld de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Veilig Thuis is in staat zonder wachtlijsten (bij wet verboden) de haar opgedragen taken uit te voeren.
Dak- en thuislozen in beeld
(Alle dak- en thuislozen in Breda en in de regio zijn in beeld)
Alle dak- en thuislozen zijn in beeld bij de hulpverlenende instanties, zodat we voor hen een herstelplan kunnen maken en de nodige sociaal-medische zorg kunnen bieden.
Capaciteit beschermd wonen
(Er is in Breda (en de regio) voldoende capaciteit voor opvang van mensen die dit nodig hebben)
We gaan door met zorg en opvang voor bestaande cliënten en maken deze ook toegankelijk voor nieuwe cliënten.
Maatwerkvoorzieningen Kwetsbare groepen
(Aantal maatwerkvoorzieningen naar aard)
2015: 476 plaatsingen beschermd wonen en tijdelijk verblijf.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
2015 | Kaderstellend | Opvang en ondersteuning in West-Brabant (Beldiskader kwetsbare groepen regio Breda en Ontwikkelagenda West-Brabant Geeft Thuis!). |
Gerelateerde producten
Risico's
Voor een toelichting op de risico`s wordt verwezen naar het thema opgroeien.
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Inburgering/ participatie
Product 1. Inburgering/ participatie
Wat gaan we er voor doen?
Huisvesten van verblijfsvergunninghouders en COA plaatsingen (de woningbouwcorporaties zijn verantwoordelijk voor de woningtoewijzing).
Verstrekken van uitkeringen inclusief bijzondere bijstand voor o.a. inrichtingskosten via ATEA.
Vaststellen van de afstand tot de arbeidsmarkt om zo een activeringstraject of een leerwerktraject in te zetten.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Huisvesting statushouders
(Er is in Breda (en de regio) voldoende capaciteit beschikbaar voor huisvesting statushouders)
Geschikte bed-bad-brood-voorziening bieden aan hen die het nodig hebben. Conform onderstaande taakstelling c.q. verplichting.
De opgelopen achterstand van 2015 (taakstelling 307) wordt doorgeschoven.
Uitdaging | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|---|---|---|
Huisvesting statushouders | 400 |
Terugkeer naar land van herkomst
(Zorgen dat asielzoekers en andere vluchtelingen zonder permanente status of verblijfsvergunning terugkeren naar hun land van herkomst.)
Actief aanbieden van zorg aan uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug willen naar hun land van herkomst.
Ondersteunen terugkeer voor (dreigend) dak- en thuislozen uit Midden- en Oost-Europa.
Huisvesting arbeidsmigranten
In 2016 ligt de focus op het handhavingstraject om onveilige en/of illegale huisvesting op te sporen. Daarnaast onderzoeken de gemeente en de corporaties de haalbaarheid van realisatie van een project met semi-permanente huisvesting voor arbeidsmigranten.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Baten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Sport
Wat willen we bereiken?
Sport is leuk, het verbindt mensen en draagt bij aan een gezond en vitaal Breda. We willen heel Breda in beweging krijgen en sport nog aantrekkelijker maken. Voor iedereen ongeacht afkomst, draagkracht of lichamelijke conditie. Breda heeft al een sportief imago en de komende jaren gaan we met elkaar aan de slag om dit nog verder te versterken.
Wat gaan we ervoor doen?
We stimuleren sportbeoefening, vooral voor mensen die achterblijven in deelname aan sport. Daarnaast worden kinderen en jongeren uit gezinnen met onvoldoende financiële draagkracht ondersteund. Met oog voor de kosten zorgen we voor goede locaties en voorzieningen en ondersteunen talenten en initiatieven. Daarnaast investeren we in bestaande en nieuwe faciliteiten. We verbeteren de samenwerking tussen onderwijs en sportverenigingen.
Wat is de uitdaging?
Meedoen in Breda
(Bredanaars uit alle lagen van de samenleving kunnen sporten)
Iedereen kan mee doen aan sport.
Het aanbod en de infrastructuur voor sport zijn structureel verbeterd.
Sportverenigingen hebben een sterke maatschappelijke functie en dragen bij aan doelen op het gebied van gezondheid, participatie en zorg.
Sportverenigingen bieden goede omstandigheden aan leden en vrijwilligers (sociale veiligheid, scholing, goed vrijwilligersbeleid, et cetera).
Ten minste 30 sportaanbieders hebben een aanbod voor mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk, chronisch zieken).
Minimaal 25 verenigingen zijn actief binnen de brede scholen / de wijk en organiseren maatschappelijke activiteiten.
Ten minste 30 verenigingen zijn een traject gestart voor een veilig sportklimaat.
Minimaal 25% van de verenigingen met een eigen accommodatie stelt deze open voor andere doelgroepen.
Achterliggende documenten
Maand / Jaar | Kaderstellend / Rapporterend / Evaluerend | Document |
---|---|---|
Kaderstellend | Sportimpuls Breda 2011-2014 (Nota is verlengd). | |
Kaderstellend | Voorjaarsnota 2015 Breda. |
Gerelateerde producten
Risico's
Geen risico`s benoemd onder dit thema.
Start / Programmaplan / 1. Vitaal en sociaal Breda / Product 1. Sportbeleid
Product 1. Sportbeleid
Wat gaan we er voor doen?
Stimuleren van sportbeoefening voor wie achterblijven in deelname aan sport.
Steun voor kinderen en jongeren uit gezinnen met onvoldoende financiële draagkracht.
Beschikbare sportlocaties en voorzieningen.
Sportverenigingen en andere aanbieders krijgen de ruimte voor nieuwe activiteiten.
Steun voor talenten, topsporters en sportverenigingen met topsportambities.
Samenwerken met sportaanbieders, onderwijs, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en regiogemeenten voor betere sport.
Groot onderhoud van gemeentelijke sportvoorzieningen en een nieuwe trainingshal voor het (top-)turnen.
Cofinanciering van nieuwe initiatieven, die een impuls geven aan de Bredase sportvoorzieningen.
Investeren in de openbare ruimte, bijvoorbeeld loop- en wandelroutes, mountainbikeroutes, fitnesstoestellen en trimparcoursen.
Voortdurende inzet van de sport- en cultuurcoaches.
Waarover gaan we rapporteren/verantwoorden?
Vitaal Breda
(Maatschappelijke verbanden stimuleren samen mensen tot voldoende beweging en gezond eten)
Minimaal 70% van de Bredanaars uit alle lagen van de bevolking doet regelmatig aan sport.
Minimaal 50% van de Bredanaars voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
Minimaal 35% van de kinderen en jongeren voldoet aan de beweegnorm.
Top in Breda
(Breda faciliteert en stimuleert topsport en talentontwikkeling)
Samen met maatschappelijke partners organiseren we jaarlijks een of meer aansprekende topsportevenementen. De regionale en provinciale samenwerking op het gebied van topsport en talentontwikkeling is intensief.
Kaart van Breda
(Voldoende, kwalitatief hoogwaardige binnen- en buitensportaccommodaties en sport- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte)
Oplossen van knelpunten door uitbreiding of aanpassing van buitensportaccommodaties (capaciteit sluit aan bij behoefte).
Uitbreiding van de capaciteit voor talentontwikkeling.
Instandhouden en verbeteren sportaccommodaties die in beheer zijn van de gemeente. Deze zijn toegankelijk voor alle doelgroepen en gericht op multifunctioneel gebruik.
lasten en baten van dit product
( bedragen x € 1.000 )
Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | 3.581 | 4.150 | 3.213 | 3.213 | 3.213 | 3.213 |
Baten | 95 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 3.485 | 4.150 | 3.213 | 3.213 | 3.213 | 3.213 |
Programma 1Vitaal en sociaal Breda
Financiën
Wat gaat dit programma kosten?
( bedragen x € 1.000 )
Thema | Jaarrekening 2014 | Begroting 2015 | Begroting 2016 | Begroting 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 |
---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | ||||||
1.1 Opgroeien | 2.704 | 2.624 | 2.641 | 2.641 | 2.641 | 2.641 |
1.2 Inkomensverwerving | 129.154 | 115.936 | 112.728 | 112.464 | 114.013 | 115.217 |
1.3 Vrijwillige zorg waar het kan, professioneel waar het moet | 43.635 | 163.418 | 157.686 | 156.530 | 130.163 | 130.851 |
1.4 Bestrijding armoede | 10.111 | 10.464 | 9.717 | 9.717 | 9.717 | 9.717 |
1.5 Leefbaarheid in wijken en dorpen | 5.363 | 12.138 | 9.253 | 3.698 | 3.589 | 2.585 |
1.6 Opvang | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
1.7 Sport | 3.581 | 4.150 | 3.213 | 3.213 | 3.213 | 3.213 |
Totaal lasten | 194.648 | 308.830 | 295.337 | 288.363 | 263.435 | 264.324 |
Baten | ||||||
1.1 Opgroeien | 318 | 168 | 168 | 168 | 168 | 168 |
1.2 Inkomensverwerving | 119.919 | 74.037 | 75.562 | 77.634 | 80.729 | 82.066 |
1.3 Vrijwillige zorg waar het kan, professioneel waar het moet | 5.362 | 32.043 | 31.927 | 30.427 | 5.298 | 5.298 |
1.4 Bestrijding armoede | 3.414 | 2.598 | 2.803 | 2.803 | 2.803 | 2.803 |
1.5 Leefbaarheid in wijken en dorpen | 1.869 | 4.422 | 1.988 | 188 | 188 | 188 |
1.6 Opvang | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
1.7 Sport | 95 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Totaal baten | 130.977 | 113.268 | 112.447 | 111.219 | 89.186 | 90.523 |
Mutaties in reserves | ||||||
Onttrekkingen | 3.158 | 627 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Stortingen | 3.222 | 10.731 | 4.554 | 1.148 | 1.148 | 1.148 |
Totaal reserves | -65 | -10.103 | -4.554 | -1.148 | -1.148 | -1.148 |
Totaal ten laste van de algemene middelen | 63.606 | 185.460 | 178.336 | 175.996 | 173.101 | 172.653 |
Relevante afwijkingen ten opzichte van vorig begrotingsjaar
1.2 Inkomensverwerving
De eenmalige invoeringskosten in 2015 van de decentralisaties verklaren de lagere lasten in 2016 voor een bedrag van circa € 0,8 miljoen. Daarnaast zijn de lasten 2016 voor Participatie nog eens met € 0,08 miljoen verlaagd als gevolg van invulling van de taakstelling innovatief subsidiebeleid.
Door het nemen van maatregelen zijn de lasten voor de uitvoering van de wet Bundeling Uitkeringen inkomensvoorzieningen Gemeenten (BUIG) afgenomen en in overeenstemming gebracht met de beschikbare middelen. In deze begroting is uitgegaan van het voorlopig budget 2015 omdat het budget 2016 nog niet bekend is.
1.3 Vrijwillige zorg waar het kan, professioneel waar het moet
De raming is aangepast op de uitkering van het Rijk voor de nieuwe WMO-taken, die neerwaarts is bijgesteld door de invoering van een objectief verdeelmodel met ingang van 2016. In totaal zijn de begrote lasten van dit thema met € 5,2 miljoen gedaald.
1.4 Bestrijding armoede
Door het vervallen van eenmalige middelen 2015 zijn de ramingen voor Bijzondere bijstand en Schuldhulpverlening naar beneden bijgesteld.
1.5 Leefbaarheid in wijken en dorpen
Wijkontwikkeling is voor een belangrijk deel jaaronafhankelijk. De resterende middelen in 2015 zullen daarom op een later moment worden doorgeschoven naar 2016.
1.7 Sport
Door het vervallen van eenmalige middelen 2015 is de raming 2016 naar beneden bijgesteld.
Mutaties in reserves
(bedragen x € 1.000 ) | ||||
Reserves | Stand | Mutaties | Stand | |
ATEA algemene reserve | 6.438 | -474 | 5.964 | |
Reserve Wijkontwikkeling | 3.776 | -3.776 | 0 | |
Reserve Wmo/Zorgfonds | 3.361 | 3.361 | ||
Reserve SZ en werkgelegenheid | 476 | -304 | 172 | |
Reserve armoedebestrijding | 676 | 0 | 676 | |
Totaal reserves | 14.727 | -4.554 | 10.173 |
ATEA algemene reserve
De mutaties in de ATEA algemene reserve betreffen frictiekosten welke het gevolg zijn van de SW herstructurering en het begrote (negatieve) resultaat.
Reserve Wijkontwikkeling
De mutaties in de reserve Wijkontwikkeling in 2016 hebben betrekking op de herontwikkeling van de Driesprong, herinrichting openbare ruimte Linie/Doornbos, Activeringsprogramma IngenHouszplein en Haagweg, Masterplan en Pleinenaanpak.
Reserve SZ en werkgelegenheid
Het bedrag 2016 betreft een toevoeging van gelden aan het (herziene) bestedingsplan Participatiebudget 2016.
Mutaties in voorzieningen
(bedragen x € 1.000 ) | ||||
Voorzieningen | Stand | Mutaties | Stand | |
Geen voorzieningen bij dit thema | ||||
Totaal voorzieningen |
Investeringen
(bedragen x € 1.000 ) | |||||||||
Investeringen | Lopend krediet | Nog te voteren in 2016 | Totaal beschikbaar in 2016 | Geraamde uitgaven 2016 | Geraamde uitgaven 2017 | Geraamde uitgaven 2018 | Geraamde uitgaven 2019 | ||
IngenHouszplein | 125 | 125 | 125 | ||||||
Bedrijfsmiddelen Atea | 900 | 900 | 900 | ||||||
Totaal investeringen | 125 | 900 | 1.025 | 1.025 |
IngenHouszplein
De verwachting is dat de werkzaamheden rond juni 2016 zullen worden afgerond.
Bedrijfsmiddelen Atea
De investeringen betreffen vervangingsinvesteringen van transportmiddelen en machines en installaties.